Dezinsectie

Dezinsectie

Ce este:

Dezinsectia este ansamblul mijloacelor si metodelor de prevenire si combatere a artropodelor, care vehiculeaza si transmit (direct sau indirect) boli infecto-contagioase si parazitare pentru om si animale. Speciile de insecte cele mai des intalnite in acest domeniu de activitate sunt:

  • - gandacul rosu de bucatarie, gandacul negru de bucatarie, musca, tantarul, molia de haine, greierul de casa, puricele de om, paianjenul de casa, viespea, furnica neagra, molia covoarelor, etc.

Din punct de vedere practic, dezinsectia este de doua feluri:

  • - Preventiva (profilactica) care are scopul de a impiedica inmultirea si raspandirea daunatorilor, prin crearea de conditii nefavorabile dezvoltarii acestora.
    Ea trebuie sa aiba caracter permanent, de preferinta la 3 luni;
  • - Curativa (terapeutica sau de combatere) in focar, care urmareste distrugerea si indepartarea insectelor si antropodelor din unitatea asupra careia se actioneaza; ea se realizeaza la intervale repetate de 10 - 14 zile(perioada de incubatie a insectelor) pentru distrugerea focarelor, fiind urmata apoi de dezinsectia profilactica.

Ce previne:

Dezinsecţia previne si combate transmisia unor boli de catre insecte si acarieni. Insectele, pe linga factorul de disconfort pe care il genereaza, sunt agenti cauzali ai unor pagube economice, precum si agenti de transmisie la om si animale, a unor boli infectioase si parazitare.
Este bine de stiut ca din totalul de peste 1.200.000 specii de insecte, numai un numar restrins sunt folositoare omului cum ar fi albina, viermele de matase, insecte acvatice ce constituie hrana pentru pesti. Primejdia mare pe care o prezinta insectele daunatoare se datoreste puterii mari de inmultire si voracitatii lor exagerate.
Pagubele materiale se realizeaza prin transmiterea de boli atat la culturi, cat si la animale.
Iata cateva boli propagate de insecte, fie prin intepatura, fie prin contact cu alimentele: febra recurenta, tifosul exantematic, tuberculoza, ciuma, malaria, afecţiuni cutanate, dermatoze, iritaţii ale mucoaselor oculare, toxiinfectii alimentare, viroze, etc.