Deratizare

Deratizare

Ce este:

Deratizarea reprezinta un complex de masuri aplicate permanent in scopul distrugerii rozatoarelor daunatoare (soareci, sobolani) si mentinerii acestora la un nivel numeric redus. Deratizarea - distrugerea rozatoarelor daunatoare - are un rol deosebit de important, deoarece acestea constituie un permanent pericol de boli si pierderi economice. Rozatoarele sunt mamiferele cele mai numeroase si raspindite, reprezentand o treime din fauna globului pamantesc. Prolificitatea este mare datorita maturitatii sexuale timpurii (1,5 - 3 luni), perioada de gestatie scurta (16 - 21 zile) fatari frecvente (2 - 8/an), cu un numar mare de pui la fatare (4 - 12), existand posibilitatea de reproducere a primelor generatii chiar in primul an de viata. Longevitatea este de 2 - 4 ani, harciogul atingand chiar 10 ani.

- Stiati ca: Numarul sobolanilor este de 2 : 2,5 ori mai mare decat cel a locuitorilor si ca acestea consuma in medie o cantitate de aprox. 22- 38 kg pe an. Se constata ca pagubele provocate de acestea, la nivelul unei localitãti cu un numar de 300.000 locuitori ar fi de min. 1.000.000 euro/an.

Principalele rozatoare de la noi sunt:

  • - popandaul
  • - sobolanul cenusiu - sobolan de casa
  • - soarecele de misuna - specia albastra a soarecelui de casa
  • - soarecele de padure

Masurile de combatere sunt: Preventiva - profilactica - defensiva, realizandu-se prin: impiedicarea patrunderii si stabilirii rozatoarelor in obiective, indepartarea surselor de apa si hrana pentru rozatoare, distrugerea locurilor de adapostire pentru rozatoare.

Ce previne:

Deratizarea previne si combate transmisia unor boli de catre rozatore, prin muscatura sau contact. Pericolul mare pe care-l reprezinta rozatoarele daunatoare, soareci si sobolani, consta in aceea ca acestea provoaca numeroase pagube materiale si reprezinta un pericol deosebit pentru sanatate.
Rolul rozatoarelor in transmiterea unui numar mare de boli bacteriene, virotice si parazitare, atat la om cat si la animale, este bine cunoscut.
Soarecii, dar mai ales sobolanii, sunt rezervoare de infectie si vectori, raspandind boli precum: trichineloza, leptospiroza, bruceloza, febra aftoasa, gastroenterita virotica, antraxul, turbarea, toxiinfectiile alimentare etc. La ceasta se adauga faptul ca sobolanii si soarecii distrug, polueaza si fac inutilizabile mult mai multe alimente, instalatii, spatii, decat alimentele consumate, facand astfel ca pierderile provocate de ei sa devina inestimabile.